فهرست مطالب

تحقیقات مدلسازی اقتصادی - سال چهارم شماره 13 (پاییز 1392)

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال چهارم شماره 13 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد جعفری صمیمی، سامان قادری*، صلاح الدین قادری، طاها کتابی صفحات 1-26
    هدف مطالعه حاضر بررسی اثر باز بودن تجاری و جهانی شدن اقتصادی بر اشتغال در ایران می باشد. برای این منظور از داده های سری زمانی سالهای 1358-1388 با به کارگیری روش آزمون کرانه ها و خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی(ARDL) استفاده شده است. در این مطالعه علاوه بر شاخص سنتی درجه باز بودن تجاری به عنوان شاخص آزاد سازی تجاری، از شاخص جدید و جامع جهانی شدن اقتصاد KOF که شامل جریانهای واقعی تجارت از قبیل تجارت، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و سرمایه گذاری در پرتفولیو و همچنین موانع تجارت از قبیل محدودیتها و تعرفه ها بر روی جریانهای واقعی می باشد، استفاده شده است، همچنین در این مسیر از سایر متغیرهای کنترلی موثر بر سطح اشتغال از قبیل تولید ناخالص داخلی سرانه، شاخص صنعتی شدن و اندازه دولت استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که شاخص سنتی درجه باز بودن تجاری اثری منفی بر اشتغال ولی شاخص جدید جهانی شدن اقتصادی KOF اثری مثبت بر سطح اشتغال در ایران داشته است. بنابراین پیشنهاد می شود که در مطالعات تجربی آتی، به جای شاخص سنتی درجه باز بودن تجاری از شاخص جدید و جامع KOF به عنوان متغیر نماینده جهانی شدن استفاده گردد.
    کلیدواژگان: اشتغال، باز بودن تجاری، جهانی شدن اقتصادی، آزمون کرانه ها، ARDL، ایران
  • ناصر فرشادگهر*، فرناز بادپر صفحات 27-41
    در این مقاله به بررسی رفتارهای کشورهای عضو اوپک در تولید نفت خام و در سری های زمانی در چارچوب یک مدل یکپارچه پرداخته می شود. هدف آن مشخص ساختن پتانسیل شکستهای ساختاری و خروج از اوپک در میان اعضای اوپک است. در این تحلیل از داده های ماهانه از ژانویه 1973 تا اکتبر 2008 برای12کشور عضو اوپک استفاده گردیده است و نتایج حاصل از آن نشان می دهد که بازگشت به میانگین تولیدات نفت خام در شکستها، در 10 کشور از این 12 کشور تجربه گردیده است، بنابراین می توان گفت که شوکها بر ساختار تولیدات نفت اوپک اثرگذار هستند و در نتیجه در تمام این کشورها اثرات پایداری طولانی مدتی خواهند داشت و در برخی از آنها انتظار می رود که این تاثیرات به صورت دائمی باقی بمانند.
    کلیدواژگان: اوپک، تولید نفت خام، شکستهای ساختاری، خروج از اوپک، کشورهای عضو اوپک
  • اسمعیل ابونوری*، سیدعلی رضوانی صفحات 43-62
    خودروها از دیدگاه فنی، امنیتی و فیزیکی با یکدیگر تفاوت دارند. در مدل قیمتی هدانیک، قیمت خودرو به صورت مجموعه ای از قیمت های ضمنی ویژگی های متفاوت، تعیین می شود.در این مقاله با استفاده از داده های مقطعی سال 1388 قیمت های ضمنی ویژگی های مختلف به تفکیک برای خودروهای کوچک(حجم موتور 2000 سی سی و کمتر) و خودروهای بزرگ(حجم موتور بیشتر از 2000 سی سی) از تابع نیمه لگاریتمی با روش حداقل مربعات معمولی براورد شده است: در ایران خودروهای با حجم موتور 2000 سی سی و کمتر دارای کارت سوخت بوده و از یارانه ویژه بهره مند هستند، در حالی که این امتیاز برای خودروهای با حجم موتور بالاتر برقرار نیست. نتایج حاکی از آن است که عواملی مانند ترمزهای ضد قفل و کمکی، عرض خودرو، کیسه هوا، میزان مصرف سوخت و حجم موتور برای خودروهای کوچک و متغیرهای کیسه هوا، ترمزهای ضد قفل و کمکی و ارتفاع برای خودروهای بزرگ از نظر خریداران پر اهمیت تلقی شده، اثر معنی داری بر قیمت خودروها دارند.
    کلیدواژگان: بازار خودرو، قیمت، تابع هدانیک، ویژگی های خودرو، ایران
  • مهدی قائمی اصل*، مصطفی سلیمی فر صفحات 63-89
    شوک های بهره وری غیرقابل مشاهده، باعث بروز مسائل انتخاب و همزمانی در تصمیمات بنگاه ها می شوند که این مسائل منجر به ارائه، براوردهای تورش داری از ضرایب نهاده های تابع تولید از سوی براوردگرهایی مثل حداقل مربعات معمولی می شوند. در این پژوهش از داده های 5 شرکت خودروسازی طی دوره زمانی 1383-1387 استفاده شده، و تابع تولید صنعت خودرو هم با استفاده از روش های حداقل مربعات معمولی، اثرات تصادفی، لیوینسون و پترین(a 2003) و اولی و پاکس(1996)براورد شده است. نتایج نشان می دهند که روش های اثرات ثابت و لیوینسون و پترین(a 2003)، نمی توانند برای براورد تابع تولید صنعت خودرو مناسب باشند، به عبارت دیگر واکنش بنگاه های خودروسازی به شوک های بهره وری، از طریق تعدیل در تقاضای نیروی کار، سرمایه و انرژی انجام نمی شود و همبستگی معنی داری میان تعدیل نهاده ها و شوک های بهره وری در صنعت خودور وجود ندارد، اما ضرایب براورد شده برای نهاده های انرژی و سرمایه در روش های شبه پارامتریک، اثرات تصادفی و حداقل مربعات معمولی نشان می دهند که ضرایب براورد شده برای انرژی و سرمایه در روش های اثرات تصادفی و حداقل مربعات معمولی، به ترتیب به سمت بالا و پایین تورش دار هستند. این نتایج کاملا مطابق با دیدگاه اولی و پاکس(1996) در خصوص تورش براوردگرهای سنتی است و نشان می دهد که بنگاه های خودروسازی در واکنش به شوک های بهره وری، سطح سرمایه گذاری خود را تعدیل می کنند. همچنین بر اساس نتایج براوردهای حاصل از روش شبه پارامتریک، کشش تولید نهاده های سرمایه و انرژی به ترتیب 82/0 و 64/0 خواهد بود.
    کلیدواژگان: شوک های بهره وری، براورد تابع تولید، روش لیوینسون، پترین، روش اولی، پاکس
  • علیرضا عرفانی*، خیام صادقی، محمد مهدی پویا صفحات 91-118
    روش تجمیع پولی بر اساس جمع ساده که بر فرض جانشینی کامل مولفه های پولی مبتنی است، با نظریه های اقتصاد خرد ناسازگار است. در پژوهش حاضر، ابتدا تجمیع پولی بر اساس شاخص دیویژیا برای هر دو تعریف پول(M1 و M2) با استفاده از داده های فصلی دوره زمانی 1370:1 تا 1388:4 محاسبه شده و با شاخص جمع ساده مقایسه می گردد و سپس توابع تقاضای پول بر اساس شاخص های دیویژیا و جمع ساده براورد می شود. نتایج بدست آمده نشان می دهد که سرعت تعدیل تجمیع های پولی دیویژیا از تجمیع های پولی جمع ساده بیشتر بوده و توابع تقاضای پول که تجمیع های پولی دیویژیا ساخته می شوند، با ثبات ترند.
    کلیدواژگان: تجمیع پولی، شاخص دیویژیا، شاخص جمع ساده، تقاضای پول، الگوی تصحیح خطا
  • علی رضایی صفحات 119-146
    تحلیل کارایی در وضع سیاست های تنظیم قیمت در بخش توزیع برق نقش مهمی را بر عهده دارد. در این مطالعه کارایی و بهره وری 38 شرکت توزیع برق کشور در دوره ی زمانی 90-1387 با استفاده از مدل مازاد مبنا(SBM) محاسبه شده است. برای رتبه بندی کامل شرکت های دارای کارایی واحد از مدل های ابرکارایی استفاده شد. بر اساس نتایج، شرکت های توزیع برق تبریز، اهواز و خراسان جنوبی بهترین عملکرد را داشته اند. برای آزمون اهمیت تلفات توزیع بر مقادیر کارایی هم از آزمون های آماری استفاده شد و نتایج آن حاکی از وجود تفاوت معناداری بین مقادیر ابرکارایی قبل و بعد از لحاظ کردن تلفات است. طبق نتایج به دست آمده متوسط بهره وری مجموعه شرکت های توزیع در دوره مورد بررسی چهار درصد کاهش یافته است. برای بررسی عوامل موثر بر کارایی شرکت های توزیع از تحلیل های اقتصادسنجی استفاده شد و نتایج آن نشان می دهند که میزان تلفات، چگالی شبکه و ضریب بار ترانسفورماتور از عوامل مهم و اثرگذار روی ابر کارایی می باشند.
    کلیدواژگان: کارایی، بهره وری، مدل مازاد مبنا، تلفات، شرکت توزیع برق
  • حسن تحصیلی صفحات 147-168
    در ادبیات اقتصادی به ویژه اقتصاد بین الملل، اثر هاربرگر- لارسن و متذلر که به اختصار اثر HLM نامیده می شود، از اهمیت خاصی برخوردار است. طبق اثر HLM، بدتر شدن رابطه مبادله منجر به بدتر شدن حساب جاری شده که سازوکار این تاثیرگذاری از طریق درآمد ملی است.
    هدف این پژوهش، بررسی اثر مذکور برای اقتصاد ایران است. متغیر های منتخب تحقیق که به صورت سالانه هستند، عبارتند از: حساب جاری(خالص صادرات)، رابطه مبادله و تولید ناخالص ملی. برای نیل به هدف مذکور، از روش اقتصاد سنجی خود توضیحی با وقفه های توزیعی (ARDL) استفاده شده و داده های زمانی سال های 89-1357 در تحقیق وارد شده است.
    برای انجام آزمون هم جمعی از روش بنرجی، دولادو و مستر و همچنین روش هاشم پسران و شین استفاده شد. نتایج آزمون، رابطه بلندمدت موجود میان متغیرهای الگو را تایید نمود. بنابراین، بردار هم جمعی براورده شده حاکی از وجود یک رابطه تعادلی بلندمدت بین حساب جاری، رابطه مبادله و تولید ناخالص ملی است؛ به طوری که رابطه مبادله و تولید ناخالص ملی بر حساب جاری تاثیر مثبت و معنی داری دارند. به این ترتیب اثر HLM در اقتصاد ایران در دوره مورد بررسی تایید می شود.
    کلیدواژگان: حساب جاری، اثر HLM، رابطه مبادله، ARDL
  • حسن طایی*، جاوید بهرامی، سیما باقری صفحات 169-194
    منحنی بوریج _ نمودار پراکندگی از نرخ بیکاری در مقابل نرخ فرصت های شغلی _ بازگو کننده موقعیت بازار کار یک کشور است. نقطه شروع استخراج منحنی بوریج، تابع تطبیق بین افراد بیکار و فرصت های شغلی است. در این مقاله به منظور استخراج تابع تطبیق از داده های استانی سال های 87-1372، و برای برآورد منحنی بوریج از داده های استانی سال های 87-1384 استفاده شده است. نتایج برآورد تابع تطبیق کشور حاکی از این است که تعداد افراد در جستجوی شغل و موجودی فرصت های شغلی با تعداد تطبیق های موفق شغلی رابطه مثبت و معنی داری دارند، همچنین کشش تابع تطبیق نسبت به تعداد افراد در جستجوی شغل و تعداد فرصت های شغلی به ترتیب معادل با 24/0 و 79/0 برآورد شده است. در خصوص برآورد منحنی بوریج، رابطه بین فرصت های شغلی و نرخ بیکاری منفی، منحنی بوریج محدب است، هرچند این رابطه تقریبا ضعیفی است.
    کلیدواژگان: بیکاری، فرصت های شغلی، الگوی جستجو و تطابق، تابع تطبیق، منحنی بوریج، مدل داده های تلفیقی
|
  • Dr Ahmad Jafari Samimi, Saman Ghaderi *, Salahaddin Ghaderi, Taha Ketabi Pages 1-26
    The purpose of this study is to evaluate the impact of trade openness and economic globalization on employment. This study employs the Bounds test method and Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model for Iranian economy during 1979-2009. Comparing with the other empirical studies، this study in addition to traditional index of trade liberalization as trade openness has been applied the new and more comprehensive economic globalization index as one dimension of the new KOF globalization index. This index includes the actual flows of trade such as trade، foreign direct investment and portfolio investment، and restrictions such as trade barriers and tariffs on actual flows. Also، the other control variables effective in employment such as GDP per capita، industrialization and government size has been considered. The results show a negative relationship between trade openness and employment but they show that the impact of economic globalization on employment is positive. Thus، it seems that the new economic globalization (KOF index) which is a broader comprehensive index is a better proxy of globalization.
    Keywords: Employment, Trade Openness, Economic Globalization, Bounds Test, ARDL, Iran
  • Pages 27-41
    This study examines the time series behavior of oil production for OPEC member countries in a fractional integration modeling framework. It’s aim is to identify the potential for structural breaks and outliers. The analysis is based on a monthly data from January 1973 to October 2008 for 12 OPEC member countries. The results indicate that a mean reverting persistence in breaks has been experienced in ten of twelve oil production countries. Thus; it is obvious that shocks affect on the structure of OPEC oil production and have persistent effects in the long run for all countries. In some countries is expected the effects to be permanent.
    Keywords: OPEC, Oil Production, Structural Breaks, Outliers, OPEC Member Countries
  • Dr Esmaiel Abounoori *, Seyedali Rezvani Pages 43-62
    From technology، security and physical points of view automobiles are different; regarding Hedonic price model، price of a car is a set of implicit prices concerning different characteristics. In this article we estimate the Hedonic price models using 2009 Iranian automobile market data concerning different characteristics for small cars (Engine capacity of 2000cc and less) and large cars (Engine capacity of more than 2000cc): in Iran cars with engine capacity of 2000cc and less benefits from special petrol subsidies while this is not the care for the large cars. The results indicate that characteristics such as antilock brakes (including ABS and EBD)، width، airbag، fuel consumption and engine capacity for small cars، variables such as airbag، antilock brakes (including ABS and EBD)، and highs for the large cars are important from the points of view of Iranian customers and have significant effects on the car price.
    Keywords: Automobile Market, Price, Hedonic Function, Automobile Characteristics, Iran
  • Mahdi Ghaemiasl *, Dr Mostafa Salimifar Pages 63-89
    Unobservable productivity shocks cause selection and simultaneity problems in firm’s decisions and these problems cause estimators such as ordinary least squares، have biased estimation for coefficients of production function inputs. In this study، data of five automaker companies in the period of 1383-1387 have been used and production function of car industry have been estimated by ordinary least squares، fixed effects، random effects، Olly and Pakes (1996) and Levinsohn and Petrin (2003a) approaches. The results show that fixed effects and Levinsohn and Petrin (2003a) approaches can’t be appropriate for the production function estimation of car industry. In other words، reaction of automaker companies to productivity shocks will not be done through adjustment in labor، capital and energy demands and there is no significant correlation between inputs adjustment and productivity shocks in car industry. But estimated coefficients of energy and capital in semiparametric، random effects and ordinary least squares approaches show that estimated coefficients of energy and capital in random effects and ordinary least squares approaches are upwardly and downwardly biased، respectively. These results are perfectly consistent with the viewpoint of Olly and Pakes (1996) about bias of traditional estimators and show that automaker companies، in response to the productivity shock، adjust their investment level. In addition based on estimation of semiparametric approach، output elasticity of capital and energy will be respectively 0. 82 and 0. 64.
    Keywords: Productivity Shocks, Production Function estimation, Olly, Pakes Approach, Levinsohn, Petrin Approach
  • Dr Alireza Erfani *, Khayam Sadeghi, Mohammad Mahdi Poya Pages 91-118
    Simple sum monetary aggregation approach that based upon perfect substitution of monetary components assumption is inconsistent with microeconomics theories. In this research، using quarterly data of Iran over period 1370:1–1388:1، we first calculate monetary aggregation based on divisia index for both measures of money (M1، M2) and then estimate the demand functions for money for divisia and simple sum monetary aggregations separately. The results show that the adjustment speed of divisia aggregations is more than that of simple sum aggregations and the demand functions for money that construct by divisia aggregations، are more stable.
    Keywords: Monetary Aggregation, Divisia index, Simple Sum Index, Money Demand Function, Cointegration Test, ECM
  • Pages 119-146
    Efficiency analysis plays an important role in price regulation in the electricity distribution sector. This paper analyses efficiency and productivity of 38 electric distribution companies in Iran from year 1387 to 1389 (Iranian calendar year) by using slack based model (SBM). Super efficiency analysis is employed to rank full efficient companies. According to results، Tabriz، Ahwaz and north Khorasan companies have best performance among others. To examine importance of losses inclusion as input on super efficiency scores، statistical tests are utilized. Results indicate significant difference in super efficiency scores with and without accounting for losses. Average productivity index of total companies has declined by 4 percent under investigated period. Further، Panel data analysis applied to specify determinants of super efficiency of electricity distribution companies. According to results، Loss rate، network density and transformer load factor are the main determinants of super efficiency.
    Keywords: Efficiency, Productivity, Slack Based Model, Losses, Electricity Distribution Company
  • Dr Hassan Tahsili Pages 147-168
    In economic literature especially in international economic literature، the Harberger، Laursen and Metzler (HLM) effect is an important issue. According to HLM effect، deterioration in the terms of trade decreases GNP and then causes deterioration in the current account. The main idea of this study is the examination of HLM effect in Economy of Iran. We use annual data of current account، terms of trade and GNP as relevant variables. In this paper ARDL approach was applied for period (1978 -2010). The Banerjee، Dolado and Mastre and also Pessaran and shin cointegration test verified the equilibrium long run relation between our variables. In the other words the results of econometric estimation indicated a long run relationship between current account، terms of trade and GNP. According to these results، terms of trade and GNP have direct effects on current account.
    Keywords: Current Account, HLM Effect, Terms of Trade, ARDL Approach
  • Dr Hassan Taee *, Dr Javid Bahrami, Sima Bagheri Pages 169-194
    One of the empirical relationships that have been used to study the dynamics of labor market is the Beveridge curve -the scatter plot of unemployment rates versus vacancy rates- that is used to summarize the state of that market. The starting point for deriving the Beveridge curve is a matching function between unemployed workers and vacant jobs. In this research، provincial data are combined to estimate the Beveridge curve and the matching function of Iran. The matching function is estimated using provincial data for the period 1993-2008 and for estimating the Beveridge curve، provincial data for period 2005-2008 are used. The outcomes imply that the number of unemployed workers and vacant jobs has a positive and significant relationship with successful job matches. The elasticity of matching function for the unemployed and job vacancies equals 0. 24 and 0. 79، respectively. The Beveridge curve depicts a convex and negative relationship between unemployment rate and vacancy rate، although the relationship is not strong.
    Keywords: Unemployment, Job Vacancies, Search, Matching Function Models, Matching Function, Beveridge Curve, Panel Data